Beogradski bazeni bezbedni za kupanje

Kada zovemo 194
22/06/2019
Najduža lista za protezu za koleno
27/06/2019

Beogradski bazeni bezbedni za kupanje

Od srede nas očekuje lepše vreme, pa je veoma značajno da znamo da je voda u svim otvorenim javnim bazenima u Beogradu uzorkovana proteklih dana, a rezultati analiza urađenih u Gradskom zavodu za javno zdravlje pokazuju da je bezbedna za kupanje i rekreaciju. Ispitivanja su rađena u svim gradskim bazenima, tačnije u sportskim centrima “Milan Gale Muškatirović“, „Olimp“, „Tašmajdan“, „Košutnjak“, „11. April“, kao i u bazenima u Lazarevcu i Obrenovcu . Uzorkovanje vode za kupanje iz otvorenih javnih bazena biće nastavljeno, a obavlja se na nedeljnom nivou. U laboratoriji Gradskog zavoda se ispituju fizičko-hemijska i mikrobiološka ispravnost, a po potrebi se obavljaju i druge analize.
“Presudan značaj za očuvanje kvaliteta vode u bazenima ima broj, kao i ponašanje korisnika, odnosno poštovanje preventivnih sanitarno-higijenskih mera: korišćenje dezo-barijera (kadica za dezinfekciju stopala na ulasku u krug bazena i na izlasku iz toaleta), tuširanje pre i nakon izlaska iz bazena, obavezno korišćenje toaleta, dobra lična higijena i nošenje kapa i naočara za plivanje”, navode u Gradskom zavodu.
Stručnjaci iz ove zdravstvene ustanove apeluju na Beograđane da izbegavaju korišćenja bazena u slučaju postojanja akutnih oboljenja respiratornog, urinarnog ili digestivnog sistema, oboljenja kože i sluzokože, kao i u periodu oporavka od tih oboljenja bar dve nedelje nakon prestanka svih simptoma bolesti. Takođe, izbegavanje ronjenja i skakanja, kao i sedenja na vlažnim površinama neposredno oko bazena značajno doprinosi smanjenju rizika od infekcija, ali i povreda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.