Bebac: Hitno usaglasite stavove o vakcinaciji trudnica

U Srbiji transplantirano samo pet organa
12/10/2021
Otvaraju se škole za trudnice i roditelje
15/10/2021

Bebac: Hitno usaglasite stavove o vakcinaciji trudnica

Povodom sve učestalijih tragičnih ishoda i smrti trudnica i porodilja usled posledica koronavirusa, ali i saveta koje trudnice dobijaju od neodgovornih lekara portal Bebac na kojem se mnoge buduće mame informišu, uputio je saopštenje i apel nadležnim organima i strukovnom udruženje. Oni su Kriznom štabu za suzbijanja zarazne bolesti Kovid 19, Ministarstvu zdravlja i Udruženju ginekologa i opstetičara Srbije uputili apel da hitno stanu na put oprečnim mišljenjima kojim se ugrožava život i zdravlje trudnica i beba.

– Poslednjih dana svedoci smo tragičnih ishoda i smrtnih slučajeva trudnica i porodilja usled posledica koronavirusa, ali i neodgovornosti lekara koji su savetovali trudnicama da se ne vakcinišu.  Od samog početka primene vakcina protiv koronavirusa u Srbiji, trudnice slušaju oprečne savete, a struka po ko zna koji put pada na ispitu zaštite građana od zaraznih bolesti i vakcinacije. Još u aprilu nekolicina naših ginekologa dala je preporuku za vakcinaciju trudnica nakon izdatog saopštenja Međunarodnog udruženja ginekologa i akušera (FIGO), u kojem se pozivaju ginekolozi da preporuče trudnicama vakcine kako bi se zaštitile od virusa korona – navodi se u saopštenju.

Oni napominju da su, uprkos apelima ginekologa i već tada izgubljenim životima trudnica, protokoli za vakcinaciju trudnica kasnili, a trudnice koje su želele da se vakcinišu bile su vraćene sa punktova.

– Tada su ginekolozi govorili jedno, epidemiolozi i Krizni štab drugo, a na naša brojna pitanja i pozive upućene Kriznom štabu o vakcinaciji trudnica — nije bilo odgovora.  Danas je situacija takva da su lični stavovi lekara stavljeni ispred nauke, medicine, struke i zvaničnih preporuka. Čak dolazimo do nedopustivih situacija da lekari pojedinih klinika, od kojih se neke bave vantelesnom oplodnjom, savetuju trudnice da se ne vakcinišu. Očigledno je da trenutne mere nisu dovoljne i da se ne možemo oslanjati samo na to da vakcine postoje, kada se godinama unazad nismo izborili sa svim predrasudama i zabludama o vakcinama koje su daleko glasnije od struke – piše u saopštenju.

Oni ističu da su trudnice uznemirene, preplašene, pod velikim su pritiskom i stresom, jer je na njih prebačena odluka bez jasnih smernica i jedinstva struke.

– Apelujemo na vas da odgovorno i u skladu sa svojom profesijom i Hipokratovom zakletvom stanete na put nagađanjima, pogrešnim savetima od strane lekara i da zauzmete jasan zajednički stav struke koji ni jedan pojedinac ne sme i ne može da prekrši. Ne postoji opravdanje za nepoverenje u nauku i medicinu od strane onih koji se upravo naukom i medicinom bave – poručili su u saopštenju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.