Nepoznat tačan broj dece koja se bore sa tumorima
31/10/2020
Izmestili pedijatriju
01/11/2020

Banka ćelija i dalje prazna

Udruženje Šansa za roditeljstvo tradicionalno, zajedno sa svim evropskim udruženjima koja se zalažu za poboljšanje uslova lečenja neplodnosti, obeležava Nedelju (ne)plodnosti pod sloganom #jačizajedno. Evropska Nedelja (ne)plodnosti pokrenuta je 2016. godine sa ciljem da se što više govori o problemu neplodnosti u Evropi, a glavni organizator je evropsko krovno pacijentsko udruženje Fertility Europe sa sedištem u Briselu. Evropa ove godine poziva na jednakost u pristupu procedurama za lečenje neplodnosti širom Evrope, ali i na bolju informisanost.

U Srbiji, Udruženje Šansa za roditeljstvo obeležava ovu nedelju sa posebnim ostvrtom na pitanje donacije reproduktivnih ćelija i embriona kod nas.

Jedna smo od retkih zemalja u svetu koja ima neograničen broj finansiranih postupaka vantelesne oplodnje, to je svakako pohvalno i to je nešto čime se ponosimo posebno među zemljama Evrope. Ipak, i dalje nas brinu podaci. Nažalost i dalje ne znamo koliko se to beba rodilo do sada uz pomoć reproduktivnih tehnologija koje primenjujemo, želimo da zbog bolje transparentnosti imamo više podataka o uspehu i procedurama. Takođe, novi Zakon o lečenju neplodnosti dozvoljava i donaciju reproduktivnih ćelija i embriona, imamo i Banku i sva neophodna akta, ali donaciju i dalje ne sprovodimo, pa su mnogi parovi i pojedinci primorani da odlaze u inostranstvo. Sada u vreme virusa COVID-19 parovi ne mogu van Srbije i u potpunosti im je onemogućen pristup lečenju neplodnosti uz pomoć doniranih reproduktivnih ćelija. Donacija je bitna. Moramo je započeti što pre –  izjavila je Sandra Jovanović, predsednica Udruženja Šansa za roditeljstvo.

 Iz krovnog evropskog udruženja Fertility Europe poručuju da je neplodnost i dalje neshvaćena i stigmatizovana, iako pogađa čak 25 miliona ljudi u EU.

Udruženje Šansa za roditeljstvo raspisalo je konkurs za najlepšu VTO priču u Nedelji neplodnosti, tako da svi koji žele da napišu svoju VTO priču, motivišu druge da nastave svoju borbu za bebu, osvoje laskavu titulu najlepše priče i zanimljivu nagradu – mogu svoje priče poslati u periodu od 2. do 8. novembra na imejl vtoprica©sansazaroditeljstvo.org.rs.

Udruženje je snimilo i zanimljiv video zajedno sa stručnjacima iz IVF sveta koji pozivaju na zajedničku akciju kako bi procedura donacije konačno počela da se sprovodi i u Srbiji, a sve pod sloganom #jačizajedno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.