Zdravstvenu knjižicu izgubilo više od 175.000 ljudi

Koliko košta pregled skenerom i magnetom na VMA
07/03/2019
Uspavljivanje pod rotacijom
11/03/2019

Zdravstvenu knjižicu izgubilo više od 175.000 ljudi

Zakazali ste pregled kod lekara i, u poslednjem trenutku, shvatili da ne možete da pronađete zdravstvenu knjižicu? Ne brinite, niste jedini.

Od 2015. godine, od kada je počelo izdavanje elektronskih zdravstvenih knjižica, čak 175.723 ljudi je izgubilo ovaj dokument, podaci su RFZO. Izrada nove knjižice košta 400 dinara, a za dostavu ovog dokumenta na kućnu adresu moraćete da izdvojite još 69 dinara.

Prvi korak je, kako kažu u RFZO, dostavljanje izjave da je kartica izgubljena i predaja zahteva za izradu nove. Ovo se može obaviti u nadležnoj ispostavi Fonda, tačnije u filijali RFZO na teritoriji opštine na kojoj se nalazi firma u kojoj ste zaposleni. Nakon toga osiguranik dobija potvrdu koju će koristiti do uručenja nove knjižice, što obično traje oko mesec i po dana.

Zahtev se može podneti i elektronski, preko portala eUprava, ali i tada Vam ne gine obijanje šaltera. Moraćete da se obratite ispostavi filijale RFZO sa podatkom o broju zahteva (EGN) koji je podnet preko eUprava, kako bi se izgubljeni dokument opozvao, zahtev uzeo u obradu i kako biste dobili potvrda na osnovu koje će osiguranik ostvarivati pravo na zdravstvenu zaštitu do uručenja nove knjižice.

U slučaju da ste izgubili PIN od knjižice novi ćete dobiti u matičnoj filijali RFZO.

Ukoliko niste u mogućnosti da lično podnesete ove zahteve ili da podignete izrađeni dokument na šalteru RFZO,  umesto vas to može učiniti osoba koja poseduje ovlašćenje nosioca osiguranja i njegovu ličnu kartu. Ta osoba moraće da priloži i sopstvenu ličnu kartu. Ovlašćenje se overava samo potpisom i nije neophodno pečatirati ga kod notara.

Savet plus: Ukoliko ste već došli kod lekara i tek tada shvatili da nemate knjižicu, ne morate odmah da odustanete od pregleda. Zamolite medicinsku sestru da Vas primi na osnovu ličnog broja osiguranika (LBO) koji bi trebalo da je zapisan na određenim uputima, rezultatima ili na Vašem zdravstvenom kartonu. Uz LBO broj i recept, moguće je i podići lek u apoteci, ukoliko su zdravstveni radnici spremni da Vam izađu u susuret i pod uslovom da vam je uplaćeno zdravstveno osiguranje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.