Odluka Vlade Srbije – posao za 700 lekara i medicinskih sestara
23/12/2021
Omikron soj virusa korona potvrđen i u Srbiji
23/12/2021

Za prvo dete 300.000 dinara od države

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, a doneta je odluka i o finansijskoj pomoći države prilikom kupovine stana. Izmenama je roditeljski dodatak povećan sa dosadašnjih 100.000 na 300.000 dinara, isplaćuje se jednokratno i odnosi se na prvo dete koje je rođeno 1. januara 2022. godine i kasnije.

Druga nova mera populacione politike je pravo na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta. To pravo će moći da ostvari svaka majka za dete rođeno posle 1. januara 2022. godine, pod uslovom da je državljanin Srbije, da ima prebivalište u Srbiji i da prvi put stiče u svojinu porodično-stambenu zgradu ili stan.

Pravo može ostvariti i majka koja je strani državljanin i ima status stalno nastanjenog stranca, ako je dete rođeno na teritoriji Srbije ili je državlanin Srbije. Izuzetno, u slučaju smrti majke deteta, pravo može ostvariti otac deteta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.