U planu izmene zakona o vantelesnoj oplodnji

Istraživanje o rizicima od hroničnih bolesti
26/11/2021
Od ponedeljka svi đaci u klupama
26/11/2021

U planu izmene zakona o vantelesnoj oplodnji

Uskoro će biti formirana radna grupa za izmenu Zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji sa ciljem da se taj zakon unapredi kako bi žene, koje se podvrgavaju veštačkoj oplodnji u inostranstvu, to mogle da urade i u Srbiji. To je juče u Skupštini Srbije izjavila premijerka Ana Brnabić.

Ona je napomenula da je o ovoj temu razgovarala sa ministrom Lončarom i sa predsednikom Vučićem.

“Dogovoreno je da se formira radna grupa koja će u najkraćem mogućem roku to završiti”, rekla je Brnabić u Skupštini Srbije u delu sednice predviđene za poslanička pitanja.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić je izjavila za TV K1 da je od juna prošle godine u dva navrata zbog epidemiološke situacije prekinut proces vantelesne oplodnje, ali da je i pored toga 300 parova više poslato na vantelesnu oplodnju u odnosu na 2019. godinu. Ona je navela da je ove godine najveći broj parova podvrgnut vantelesnoj opodnji, čak 6.600, dok ih je 2020. bilo 2.600.

– Od juna prošle godine smo proširili smo prava, tako da o trošku države mogu da idu parovi, odnosno žene koje su navršile 43 godine, a do tada je bila granica 42 godine – rekla je Radojević Škodrić i dodala da je ispred Srbije samo Izrael u kome je ta granica 45 godina.

Ona je navela da je Srbija uvela neograničen broj stimulisanih vantelesnih oplodnji, te da žena može prolaziti kroz taj proces sve dokle god lekari to odobravaju.

– Takođe smo za prvo dete omogućili šest vantelesnih oplodnji i zamrznutih embriona i zamrzavanje potencijalnih embriona do šest i omogućili smo da onaj ko ima prvo dete može da dobije i drugo iz vantelesne oplodnje, ali tada je ograničen broj pokušaja na dva, pa sada radimo na tom povećanju – navela je ona.

Radojević Škodrić ističe da su planirane sve moguće olakšice, te da i oni koji su prirodnim putem dobili prvo dete, drugo dete mogu da dobiju putem vantelesne oplodnje o trošku države, kao i da muškarci koji imaju zamrznut reproduktivni materijal, mogu da idu o trošku države na vantelesnu oplodnju.

– Radimo na tome da pored neograničenog broja stimulansa za prvo dete, pustimo i neograničen broj pokušaja i zamrznutih embriona. To bi bila maksimalna proširenja – dodala je direktorka RFZO.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.