Grip zatvara škole
11/02/2020
Grip konačno posustaje
18/02/2020

Na zračenje čeka 800 pacijenata

nor_vivi

Više od 800 pacijenata čeka na zračnu terapiju u Institutu za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici. Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović juče je izjavio da očekuje da će se do leta liste čekanja prepoloviti. Mirović je sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom posetio ovu zdravstvenu ustanovu u kojoj su puštena u rad dva nova linearna akceleratora i CT simulator.

To je zajednička investicija Ministarstva zdravlja i Pokrajinske vlade, vredna 6,5 miliona evra.

– Naredne godine u planu nam je nabavka još jednog dodatnog aparata kako bismo ispunili standard da na 250.000 stanovnika bude jedan aparat. Time će naši pacijenti sa najtežim bolestima imati veću šansu za izlečenje – rekao je Mirović.

Od juna 2016. godine u Institut za onkologiju Vojvodine uloženo je oko 10 miliona evra.

– Ovo je veliki dan i za pacijente i za sve zaposlene, jer su naši građani do 2014. godine umirali čekajući zračnu terapiju. Danas je ovde već tretirano 11 pacijenata. Insistiramo na konkretnim stvarima. Želimo da pokušamo da ukinemo liste čekanja – izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Direktor Instituta za onkologiju Vojvodine profesor dr Zoran Radovanović je istakao da će puštanjem u rad dva linearna akceleratora i CT simulatora biti pokriven veći deo potreba onkoloških pacijenata. Prema njegovim rečima, danas u AP Vojvodini postoji ukupno šest aparata i moći će da se radi u tri smene, jer na mesečnom nivou oko 270 pacijenata ima potrebu za zračnom terapijom.

Obilasku Instituta za onkologiju prisustvovao je i pokrajinski sekretar za zdravstvo profesor dr Zoran Gojković.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.