Na VMA pregledano više od 2.300 pacijenta

Korona ušla i na”Dedinje”
06/04/2020
Kon: Neophodna potpuna zabrana kontakata, nema kućnog lečenja
07/04/2020

Na VMA pregledano više od 2.300 pacijenta

Vojnomedicinska akademija jedna je dve bolnice u Beogradu koja svaki dan dežura i prima pacijente koji zahtevaju lečenje, a nemaju simptome virusa Kovid 19. Na prijemno-trijažnom punktu ispred Centra hitne pomoći VMA od 25. marta do 6. aprila pregledano je 2.350 građana.

Tada je, nakon konsultacija sa ekspertskim timom Narodne Republike Kine, a po nalogu republičkog i Kriznog štaba za suzbijanje bolesti Kovid 19, doneta odluka da VMA nije adekvatna bolnica za prijem pacijenata obolelih od korona virusa, zbog sistema centralne ventilacije. Zbog toga su u ovu kliniku upućivani svi pacijenti kojima je hitna medicinska pomoć neophodna, nezavisno od vrste zdravstvenog osiguranja.

Tokom dva dana, 25. i 26. marta 2020. iz Kliničko-bolničkog centra Zvezdara, u kojoj se leče pacijenati zaraženi kovidom, na nastavak hospitalnog lečenja u VMA upućeno je 55 pacijenata, dok je iz Kliničkog centra Srbije premešteno šest pacijenata. Iz KBC Zvezdara u VMA, na nastavak dijaliznog lečenja, upućena su 72 pacijenta.

U istom periodu posle trijaže, u Centru hitne pomoći VMA pregledana su 1.383 pacijenta čije je zdravstveno stanje zahtevalo dalje dijagnostičke i terapijske procedure. Od toga, na stacionarno lečenje u VMA primljena su 274 pacijenta, 239 civilnih i 35 vojnih osiguranika, i urađeno je 47 hitnih operativnih procedura, saopšteno je iz ove ustanove.

Osim osoblja ove klinike u Beogradu svaki dan dežura i KBC “Bežanijska kosa” kao i po jedna dečja klinika. Njima se mogu obratiti svi gtrađani koji imaju zdravstvene tegobe koje nemaju veze sa simptomima korona virusa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *