Trudnoća ne mora da bude skupoća
29/11/2018
Jedanaest obaveznih vakcina
30/11/2018

Ko brine o pravima pacijenata?

Da li ste znali da dva zaštitnika brinu o pravima građana?
Ukoliko vam nije propisana dobra terapija, lekar nije mogao da vam zakaže pregled kod specijaliste u predviđenom roku ili vas je, mimo procedura, posavetovao da pregled obavite u privatnoj ustanovi, pomoć možete potražiti kod zaštitnika prava osiguranika koji postoji u 149 zdravstvenih ustanova. Postoji još i savetnik za zaštitu pacijenata, službenik opštine kojem možete da se obratite ukoliko ste nezadovoljni ponašanjem medicinskog osoblja.
Zaštitniku osiguranika građani podnose zahtev kako bi vratili novac kojim su platili pregled koji su obavi u privatnoj praksi. Ovo je moguće samo uz potvrdu koju vam izdaju državna ustanova koja u kojoj pacijent nije uspeo da zakaže pregled u roku od 30 dana. Tada pacijent može da napiše prijavu zaštitniku koji se zvanično obraća državi tražeći refundaciju troškova u ime osiguranika.To je jedini način da pacijent povrati ovaj novac. Novac je moguće vratiti čak i kada lekar uputi pacijenta na bolničkom lečenju da uradi neophodne analize u privatnoj ustanovi. U ovakvim situacijam se najčešće nalaze trudnice. Značajno je napomenuti da se novac ne može vratiti za intervenicije za koje postoji lista čekanja. Kancelarije ove službe su u bolnicama ili domovima zdravlja, a najčešće primaju pritužbe pacijenata na trapiju koju su dobili od lekara ili doznake. Zaštitnici nisu u mogućnosti da nalažu ili preporučuju pokretanje disciplniskih mera protiv nesavesnih medicinara već isključivo brinu o pravima pacijenata.
Pacijenti koji imaju primedbu na ponašanje medicinskog osoblja ili smatraju da su medicinari prekršili etička načela moraju da se obrate savetniku za zaštitu pacijenata. Ovaj posao obavljaju isključivo službenici opština, pa se kancelarije savetnika nalaze u zgradama lokalne samouprave. Savetnici za prava pacijenata preuzeli su nadležnost od 1. decembra 2013. godine. Pacijent koji smatra da mu je uskraćeno pravo na zdravstvenu zaštitu, ili da mu je postupkom zdravstvenog radnika, odnosno saradnika, uskraćeno neko od prava iz oblasti zdravstvene zaštite, ima pravo da podnese prigovor savetniku za zaštitu prava pacijenata. Spisak savetnika pacijenata možete pogledati ovde, na sajtu Ministarstva zdravlja  .

Pronašli smo više podataka  o savetnicima u našim pojedinim najvećim gradovima

Kancelarija za zaštitu prava pacijenata- Beograd

Sedište svih savetnika pacijenata za teritoriju Beograda je u
Ulici Tiršova br. 1.
Radno vreme: radnim danima od 07:00 – 15:30 časova
Telefon : 011/360-56-34;
e-mail: savetnik.pacijenata@beograd.gov.rs
Niš
Savetnik: Ružica Đorđević
Radno vreme: od 11 do 14
Ulica: Prijezdina 1
Telefon: 018 504 580
e-mail: djruzica@gu.ni.rs
Novi Sad
Adresa: Gradska kuća, Trg slobode broj 1
Telefon: 021/420-066, lokal 130
e-mail:mihajlo.knezi@novisad.rs i sandra.gavric@novisad.rs
Kragujevac
Vesna Stevanović
adresa: Nikole Pašića broj 6
telefoni: 034/6170417 060/2340363
e-mail: savetnikpacijenatakg@kg.org.rs i vesnastevanovic@kg.org
Kraljevo
Mirjana Slović
adresa: Trg Jovana Sarića broj 1
kancelarija broj 307 – A, 3. sprat
Radno vreme: od 10 do 14 časova
E mail: szppkv.ivanpetrovic@gmail.com
Leskovac
Aleksandar Aranđelović
Dom privrede drugi ulaz, drugi sprat, kancelarija 15
Radno vreme: utorak, sreda, četvrtak od 10 do 12 časova
tel 064 897 40 23

5 Komentara

 1. Jasminka kaže:

  Dajte da linkovi za prava pacijenata budu dostupni, da vam zastitnik pacijenata ima radno vreme kada i pacijenti odlaze na preglefe, a ne od 11 do 14, te azurirajte telefone zastitnika, Dajte njihove mail adrese i sl. Ovako deluje da nam samo zamazujete oci nekim “pravima pacijenata” koja zaista ne postoje. Evo, sedim u ambulanti nitex u sasyavu ZZZZR Nis. Osoblje na salteru vice na nas, pidsmeva se, daje bezobrazne komentate i sl. Od 8 do 9 cak 4 su pacijenta napisala prelazak u drugu ustanovu. Mozfa one to namerno rade, to sa nipodastavanjem pacijenata, radi smanjenja broja kartona, da bi imale manje posla.
  U sbakom slucaju, prava pacijenata u Srbiji su BAJKA, a vi mi dokazite suprotno.

 2. Urednica kaže:

  Poštovana, na sajtu Niša je navedena Ružica Đorđević kao savetnik prava pacijenata, gore imate naveden telefon i mejl adresu. Možete joj se obratiti a ukoliko ne uspete to je još jedna priča za nas.

 3. Urednica kaže:

  Poštovani, na portalu Ministarstva pravde imate spisak sudskih veštaka, pa i medicinskih veštaka, da biste našli onog koji Vam treba morate upišete nadležnost suda. Ovo Vam je link https://www.mpravde.gov.rs/court-experts.php

 4. Dunja kaže:

  Postovani, pre nekoliko dana otac je bio na pregledu u domu zdravlja, i trebao mu je uput za dalju kontrolu kod kardiologa. Medjutim doktorka u Zeleznickom domu zdravlja u Mladenovcu je rekla da je vreme godisnjih odmora i da nema nista od toga i izbacila ga napolje, i rekla da ce moci kad to prodju odmori. Interesuje me kome se mogu obratiti za takvo ponasanje? I na sta to lici, covek je srcani bolesnik ne moze cekati da prodju godisnji odmori.

  • Urednik kaže:

   Postovana, u nasem tekstu je objasnjeno kome mozete obratiti ukoliko ste nezadobvoljni ponasanjem medicinskog osoblja Budući da jer o beogradskoj opstini trebalo bi da se obratite
   na ovaj mejl savetnik.pacijenata@beograd.gov.rs Molimo Vas da nam javite da li ste dobili adekvatan savet ili pomoc

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *