Trudnice, prijavite nesavesne poslodavce
18/07/2019
Besplatni pregledi u vojnim bolnicama
25/07/2019

Kako produžiti porodiljsko bolovanje

Kada se približi kraj porodiljskog odsustva, roditelje, a posebno mame hvata panika od pomisli da će se razdvojiti od bebe. Najčešće tvrde da je dete jako vezano za roditelje i da nije spremno da krene u vrtić, a istina je uglavnom da su mame i tate ti koji nisu spremni da se razdvoje od dece. Međutim, jedan broj beba ima stvarnih razloga da duže ostane kod kuće sa roditeljem, jer im je i dalje potrebna posebna nega. A o tome od leta 2018. godine odlučuje posebna komisija pri Republičkom PIO fondu. Zbog činjenice da je nadoknada za ovu vrstu odsustva 100 odsto, roditelji često pokušavaju da na ovaj način produže boravak kod kuće uz bebu i zaobilaze otvaranje klasičnog bolovanja kada je zarada umanjena za 35 odsto.

Šta je potrebno kako bi roditelj ostvario pravo na odsustvo sa rada radi posebne nege deteta?

Pre svega potrebno je mišljenje specijaliste zbog čega mama ili tata i dalje treba da budu uz bebu. Uput za lekara specijalistu daje vam detetov pedijatar. Fizijatri su najčešće ta adresa, pa pošto niste jedini koji će pokušati ovim putem do bolovanja na vreme zakažite pregled. A onda, mesec dana pred povratak na posao, potrebno je podneti zahtev opštinskoj ili gradskoj službi dečje zaštite (na osnovu prebivališta podnosioca zakona) na osnovu koga ćete biti pozvani na veštačenje prvostepene komisije.

Na ovom linku http://www.pio.rs/images/dokumenta/2018/1.%20brazac%20broj%201%20-%20ZPND.pdf nalazi se obrazac koji, uz medicinsku dokumentaciju, treba tom prilikom da predate. Potom čekate poziv službenika koji će vam reći kada i gde sa bebom dolazite na veštačenje. Mnogi roditelji misle da to mogu da urade i bez prisustva deteta, samo na osnovu dokumentacije, ali to nije moguće.
Kada dođe dan D dočekaće vas četvoročlana komisija koja će pogledati bebu i kratko sa vama porazgovarati. Odluku ćete saznati tek sutra i to tako što ćete, posle obaveštenja putem telefona, otići do opštinske ili gradske službe dečje zaštite i dobiti njihovu odluku u pisanom obliku.

Ukoliko niste zadovoljni, imate rok od 15 dana da podnesete prigovor. Potom će o vašem slučaju odlučivati drugostepena komisija čije je sedišete u Beogradu u prostorijama direkcije Republičkog PIO fonda.
Iskustva roditelja pokazuju da nije nemoguća misija prvi put dobiti produženje bolovanja, čak i kada je reč o sitnijim zdravstvenim problemima, u trajanju od dva, pa i tri meseca. Ali za razliku od ranijih godina drugi i treći pokušaji su ostarivi samo ukoliko je reč o detetu koje ima ozbiljnije probleme u razvoju. Takođe, praksa je pokazala da bebe koje nisu prohodale imaju veću naklonost komisije, ali sve to treba da bude propraćeno adekvatnim izveštajem lekara specijaliste.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.