Kako prepoznati dijabetes kod deteta

Zeleni sertifikati u 203 pošte u Srbiji
12/11/2021
Zrenjaninska plućna bolnica staje sa radom
14/11/2021

Kako prepoznati dijabetes kod deteta

 Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) u završnoj je fazi pregovora sa farmaceutskim kućama u cilju postizanja najboljih mogućih uslova za obezbeđivanje najnovije terapije za lečenje dijabetesa, ali ipak, prevencija nema zamenu kada je u pitanju ova bolest, izjavila je povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić. 

„Dijabetes je jedna od onih bolesti kod kojih prevencijom možemo da donesemo ključni učinak, odnosno, pravilnom ishranom i fizičkom aktivnošću. Takođe, važna je rana i pravovremena dijagnostika, kao i lična disciplina kojom svaki oboleli može da doprinesi boljoj kontroli ove bolesti. Rano uočavanje simptoma bolesti kod dece od izuzetnog je značaja radi uspešnog lečenja i   ublažavanja posledica bolesti.  Obratite pažnju i odmah se javite lekaru ukoliko dete pije više tečnosti,  više mokri danju, ali ustaje i noću da mokri, apetit mu je pojačan a gubi u težini, žali se na umor, malaksalist, slabist i zamućen vid.  Dijabetes je jedan od prioriteta struke za inovativnu terapiju. Očekujemo da će obolelim od dijabetesa na teret RFZO biti uskoro dostupna i najnovija inovstivna terapija”, izjavila je Radojević Škodrić, naglasivši da se trenutno na Listi lekova nalazi 41 lek različitog zaštićenog naziva (72 JKL) za lečenje dijabetesa, i to iz grupa insulina-humani insulin i analozi insulina kao i lekovi iz nekih grupa oralnih antidijabetika. 

Sredstva koja RFZO izdvaja za oralne antidijabetike i insuline koji se nalaze na Listi lekova svake godine se značajno uvećavaju, a u 2020. godini RFZO je za ove lekove izdvojio skoro osam milijardi dinara, što je gotovo četvrtina od ukupnih sredstava koja se izdvajaju za sve lekove koji se izdaju na recept u apotekama. 

Osim toga RFZO  za obolele od dijabetesa obezbeđuju i medicinsko tehnička pomagala od test pa do najsavremenijih senzora za merenje šećera u krvi kod dece i odraslih. 

„Država  kontinuirano radi na unapređenju prava na medicinsko tehnička pomagala. ”, navela je Radojević Škodrić i naglasila da je usvojen predlog Udruženja da se test trake propisuju u količini za šest meseci, umesto na tri meseca kako je to sada propisano, što pacijentima znači jedan odlazak kod lekara manje. Pored navedenog, na teret RFZO će biti omogućena i savremenija insulinska pumpa sa senzorom. 

Dijabetes je peti vodeći uzrok umiranja i peti vodeći uzrok opterećenja bolestima. U Srbiji ima oko 770.000 obolelih od ove bolesti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.