Budući očevi još ne smeju da prisustvuju porođaju

Najduže bolovanje trajalo 113 meseci
17/05/2022
Šta su majmunske boginje i koliko su opasne?
23/05/2022

Budući očevi još ne smeju da prisustvuju porođaju

Pre epidemije u mnogim porodilištima u Srbiji tate su mogle da prisustvuju rođenju deteta. Korona je sve promenila. Iako se situacija polako stišava u zdravstvenim ustanovama, na snazi su i dalje pojačane preventivne mere – obavezno nošenje maski, ali i zabrane poseta, te je “stavljena rampa” i za prisustvo očeva u porođajnim salama. 

U porodilištu na Zvezdari za Euronews Srbija kažu da je prisustvo tate na porođaju bila standardna usluga, koja se nije dodatno plaćala. Muškarci koji to žele mogli su da prisustvuju dolasku bebe, samo su morali da donesu briseve grla i nosa koji potvrđuju da su zdravi.

“Pre epidemije to je bila standardna usluga za sve očeve koji žele da prisustvuju porođaju i to se nije plaćalo. Od početka pandemije, u skladu sa preporukama i epiemiološkim smernicama, nije dozvoljeno prisustvo očeva na porođaju. Međutim, ta usluga će biti ponovo aktivna onog trenutka kada epidemiološka situacija bude dozvolila. Očevi sada dobijaju sve informacije o stanju supruge i bebe, bebu mogu da vide kroz staklo”, kažu u KBC Zvezdara.

U zemljama zapadne Evrope – Švajcarska, Austrija, Nemačka, očevi odavno mogu da prisustvuju porođaju. U nekima čak otac može da preseca pupčanu vrpcu (uz pomoć babice koja sve pripremi). I u porodilištima u Srbiji kažu da imaju sve više parova koji dolaze sa pitanjem da li tata može da prisustvuje rođenju deteta. Međutim, to i dalje nije tako rasprostranjeno kao na zapadu. Tate na Balkanu više vole da sve prate “sa distance”.

Pre korone i u GAK Narodni front očevi koji to žele mogli su da prisustvuju porođaju, ali je epidemija i to zaustavila. 

“Još nije počelo prisustvo očeva na porođaju. Ta usluga je bila besplatna. Zabranjene su posete u bolnicama, pa samim tim i prisustvo očeva na porođaju. U pitanju su male bebe, moramo i dalje da budemo oprezni. Nisu dozvoljene ni posete ženama koje su na bolničkom lečenju zbog nekih drugih ginekoloških obolenja”, navode u Frontu.

Epidemiolog profesor Branislav Tiodorović kaže da je kovid u Srbiji sada pod kontrolom, ali da zabrane poseta u bolnicama, kao i prisustvo očeva na porođaju, nisu samo zbog kovida već i zbog drugih virusa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.