Apel dobrovoljnim davaocima krvi
08/01/2019
Pozovi SOS, sačuvaj život
16/01/2019

Sve manje transplantacija

Tokom prethodne godine, lekari pet centara za transplantaciju, obavili su 64 transplantacije, a iskorišćeni su organi 23 donora, podaci su Ministаrstva zdravlja. Ukupno je presađeno 38 bubrega, 16 jetri i deset srca, a najmlađi pacijent koji je dobio novo srce je mladić od 17 godina.

Najviše transplantacija urađeno je u Kliničkom centru Srbije (44) gde je presađeno 19 bubrega, 10 srca i 15 jetre. Sledi KC Vojvodine, u kojem je deset osoba otišlo kući sa novim, zdravim bubregom. I u KC Niš dve osobe dobile su novi bubreg, dok su lekari Vojnomedicinske akademije transplantrirali pet bubrega i jednu jetru.

Iako je broj transplantacija u odnosu na prethodnu godinu manji za 20 odsto, presađena su tri srca više.

Inače, 2017. godina je bila rekordna jer su obavljene 83 transplantacije, a lekari su presadili 54 bubrega, 22 jetre i sedam srca.

Godinu dana ranije (2016. godine) , novu šansu za život dobilo je mnogo manje pacijenata- svega 36. Transplanirana su: 22 bubrega, osam jetri i šest srca.

Tokom 2015. godine obavljene su 44 transplantacije, a pacijentima su presađena 32 bubrega, sedam jetri i pet srca.

Pre pet godina, (2014. godine) bilo je 46 transplantacija i to: 37 bubrega, četiri jetre i pet srca.

Budući da je prošle godine usvojen novi Zakon o presađivanju organa stručnjaci se nadaju da će u narednih 12 meseci biti dvostruko više pacijenata koji će dobiti novi organ zahvaljujući humanosti donora. Efekti novog propisa kojim je uveden određeni oblik pretpostavljene saglasnosti trebalo bi da budu vidljivi tek za godinu ili dve.

Sve o transplantaciji možete pročitati ovde http://zdravlje-vodic.rs/recnik-darivanja-organa/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.