Uprava za veterinu je juče saopštila da je preko sistema za brzo obaveštavanje Evropske unije /RASFF dobila hitno obaveštenje da je proizvod u tipu barene kobasice brenda “Wudy”, uvezen iz Italije, kontaminiran bakterijom listerijom. Oni su naveli da sprovode hitnu kontrolu pošiljaka, čija će dalja distribucija biti zabranjena, kao i da će proizvod koji je dospeo na tržište biti odmah povučen i neškodljivo uništen.
Dok lekari kažu da se radi o bakteriji, koja za određene kategorije pacijenata može biti opasna, iz udruženja potrošača upozoravaju da proizvodi nisu smeli da se nađu u prodaji i da je bila neophodna bolja kontrola.
Iz Uprave za veterinu su naveli da ova bakterija može izazvati trovanja hranom, naročito kod osetljivih kategorija populacije.
Profesor dr Darko Nožić je rekao za K1 da se radi o vrlo opasnoj bakteriji, prvenstveno za trudnice. On je napomenuo da od listerije u SAD godišnje umre od 200 do 300 ljudi.
– Za zdrave ljude nije toliko opasna. Oni najčešće imaju stomačne tegobe ili povraćaju, kao i kod drugih infekcija. Trudnice su kategorija ljudi koja jako mora da vodi računa šta jedu. Isto tako, ljudi stariji od 65 godina i oni koji imaju neku bolest imunokompromitujuću. Kod njih je listerioza veoma opasna, invazivna, prelazi na centralni nervni sistem, moždane ovojnice i zato izaziva tešku kliničku sliku sa smrtnošću od oko 20 odsto – rekao je doktor.
Profesor Nožić je dodao da, pošto se infekcija listerijom prenosi transplacentarno i izaziva infekciju ploda, dešava se da se trudnoća završava spontanim pobačajem.
– Ukoliko majka dobije listerozu u ranoj fazi trudnoće to se može odraziti na bebino zdravlje, a najčešći su neorološki poremećaji razvoja mozga, hidrocefalus (uvećana glava), spuštenost kapaka i zrikavost – rekao je dr Nožić.
On je napomenuo da su, osim povraćanja i stomačnih tegoba, simptomi i jeza, drhtavica, čest poremećaj svesti i bolovi u mišićima. Listerija se, kao je objasnio dr Nožić, nalazi u termički neobrađenoj hrani.
– Barene kobasice, viršle i svi ti mesni produkti koji nisu termički obrađeni su vrlo opasni. Možda su najopasniji mlečni proizvodi. Recimo, sir koji nije pravljen od pasterizovanog mleka. To recimo postoji na pijacama. Trudnice koje jedu mlečne proizvode moraju da jedu proverene, a ne proizvode gde ne postoji podatak o pasterizaciji. Da ne uzimaju na pijacama mlečne proizvode. Sirovo voće i povrće može biti nosilac listerioze. Treba obavezno oprati celer, lubenicu, dinju, sve što raste pri zemlji. Recimo dinju obavezno oprati pre sečenja, jer recimo na kori može da se nađe listerija i da se unese u organizam. Znači, ne treba iz frižidera vaditi hladno već treba termički obraditi hranu, dobro podgrejati. Frižider treba redovno čistiti – objasnio je dr Nožić.
On je napomenuo da temperatura preko 70 stepeni uništava listeriju.
– Listerija se leči antibioticima, a lečenje je relativno efikasno.Smrtnost je jako velika jer se bolest uglavnom dijagnostikuje u teškim slučajevima i smrtnost je kod njih oko nekih 20 odsto – rekao je Nožić.