Vakcinacija bez zakazivanja
08/03/2021
Mobilni punktovi za vakcinaciju seniora
12/03/2021

Uz novi aparat do sigurnog dečjeg koraka

dr Vladimir Baščarević, Jovica Milovanović, dr Miloš Joković, Veran Matić, Nenad Prokić, Leri i Čeril Blejk i Aleksandar Hangiman

Klinika za neurohirurgiju uskoro će moći da obavlja operacije selektivne dorzalne rizotomije, tačnije neurohirurške operacije na nervima koji ulaze u kičmenu moždinu koje se sada rade isključivo u inostranstvu.

U okviru Nacionalnog dana davanja, koji organizuje Srpski filantropski forum, prikupljena su sredstva za kupovinu aparata za neuromonitoring, čiju su nabavku finasirali Ambasada Malteškog reda zajedno sa Ministarstvom zdravlja.
Ovaj uređaj omogućava izvođenje operacija pacijenata sa spasticitetima nogu. Reč je o stanju usled kojeg su određeni mišići u stalnoj kontrakciji. Do sada su pacijenti – deca slati u Tursku i SAD za ovakve operacije.

“Zahvaljujući ovom uređaju mi smo nakon edukacije naših lekara spremni za izvođenje operacija na kičmi kod dece koji kao posledicu imaju onesposobljavajuće spasticitete nogu. U početnoj fazi imaćemo pomoć iskusnih lekara iz Nemačke sa kojima smo već dve godine u kontaktu. Na taj način moći ćemo da formiramo ekipu uz pomoć iskusnih hirurga iz Nemačke, kako bi što pre počeli sa ovim operacijama u našoj Klinici, čime ćemo smanjiti troškove koji su izdvajani za slanje dece u inostranstvo, plaćanje bolničkih troškova i putovanja (svaka operacija košta više od 20.000 eura). Ovim će se bitno smanjiti i napori pacijenata i pratilaca kada je reč o prevozu.” – rekao je Miloš Joković direktor Klinike za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije.
Vrednost ovog aparata je oko 8 miliona dinara, a polovinu sume donirala je Ambasada Suverenog Vojnog Malteškog reda u Republici Srbiji zajedno sa LDS Čeritiz Srbija iz Solt Lejk Sitija iz Sjedinjenih Američkih država, Aleksandar Hangimana i Menpauer Grup Srbija

“Ambasada Suverenog Vojnog Malteškog reda u Republici Srbiji izražava svoje izuzetno zadovoljstvo finalizacijom ovog važnog projekta. Humanitarni projekti ambasade su redovno svake godine prisutni kroz brojne inicijative, pokušavamo zajedno sa svojim sponzorima da obezbedimo najpotrebnije i ovo je jedan od uzornih projekata, sigurno najvažniji za nas ove godine. Odlični bilateralni odnosi Republike Srbije i Suverenog Vojnog Malteškog reda su na ovaj način dobili još jednu potvrdu. Zahvaljujem Vladi Republike Srbije, direktoru Jokoviću i Veranu Matiću na dragocenoj pomoći tokom ove saradnje dve države” izjavio je predstavnik Ambasade u Beogradu i izaslanik ambasadora Alberta di Luke (Alberto di Luca), Nenad Prokić.
“Do sada je potrošeno više od 1,5 miliona eura samo za slanje dece na ovu operaciju u inostranstvo preko Budžetskog fonda za lečenje dece u inostranstvu. Sada su stvoreni preduslovi da se ova operacija obavlja u našoj zemlji i time oslobode fondovi za lečenje drugih bolesti za koje ne postoji uslovi u našoj zemlji”, rekao je Veran Matić izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma koji je u isto vreme i predsednik Nadzornog odbora za lečenje dece u inostranstvu.
Današnjem uručivanju donacije prisustvovali su i predstavnici LDS Čeritiz Srbija (LDS Charities Serbia), Leri i Čeril Blejk , Aleksandra Hangimane iz Menpauer Grup Srbija i Jovica Milovanović zamenik direktora Kliničkog centra Srbije.
Ova sredstva su prikupljena u okviru obeležavanja Nacionalnog dana davanja koji je po treći put organizovao Srpski filantropski forum 9. oktobra 2020. godine (rođendan Mihajla Pupina).
Tokom kampanje povodom Nacionalnog dana davanja 2020. godine, prikupljeno je ukupno preko 5 miliona dinara za podršku Nacionalnom prevodilačkom centru za znakovni jezik, za ugradnju lifta za osobe sa invaliditetom na bazenu u Šapcu i za pomenuti uređaj za Kliniku za neurohirurgiju.
Ovaj dan obeležava se u okviru Projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansira USAID, a sprovodi Koalicija za dobročinstvo koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac, a dodatno čine Trag Fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.