Kome prijaviti neželjenu reakciju na lek
01/02/2020
Kredit za izgradnju Tiršove 2
04/02/2020

Puši svaki deseti učenik

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da upotreba duvanskih proizvoda godišnje u svetu odnese više od 8 miliona života, od kojih je oko 1.2 miliona smrtnih slučajeva nastupilo kod nepušača koji su bili izloženi duvanskom dimu. U Srbiji godišnje čak 15.000 ljudi umre zbog posledica pušenja.

Nacionalni dan bez duvana se u Srbiji tradicionalno obeležava 31. januara, sa ciljem podizanja svesti o upotrebi duvanskih proizvoda kao izuzetno važnom javnozdravstvenom problemu u našoj sredini. Ovogodišnji slogan – „Život bez duvana – za bolju budućnost novih generacija“, stavlja snažan naglasak na pretnju koju duvanski proizvodi predstavljaju po zdravlje zajednice, posebno ističući uticaj na najmlađe.

Rezultati Globalnog istraživanja upotrebe duvana kod mladih (Global Youth Tobacco Survey (GYTS)) koje je sproveo Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ uz podršku Ministarstva zdravlja, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Svetske zdravstvene organizacije. Učestvovali su učenici uzrasta 13-15 godina, a podaci iz reprezentativnog uzorka svih škola u Srbiji su pokazali:


• 11% učenika puši cigarete, podjednako devojčice i dečaci
• 6% učenika koristi elektronsku cigaretu
• 6 od 10 sadašnjih pušača pokušalo je da prestane sa pušenjem u prethodnih 12 meseci.
• 70,4% učenika koji sada puše cigarete dolazi do cigareta tako što ih kupuje u prodavnicama, samoposlugama ili na kioscima.
• 82,6% onih učenika koji kupuju cigarete nije bilo sprečeno da ih kupi zbog svojih godina.
• 61% mladih izloženo je duvanskom dimu na zatvorenim javnim mestima
• 82,2% učenika podržava zabranu pušenja u zatvorenim javnim mestima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.