Grujičić: Onkološki pacijenti najveće žrtve kovida

Zrenjaninska plućna bolnica staje sa radom
14/11/2021
Više od 4.000 beba rodi se pre termina
17/11/2021

Grujičić: Onkološki pacijenti najveće žrtve kovida

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije je izneo podatak da je u prvoj polovini 2020. broj obavljenih radioloških pregleda upola manji u odnosu na 2019. godinu. Iz ove zdravstvene ustanove upozoravaju da će smanjen broj pregleda negativno uticati na otkrivanje novih slučajeva kancera i na pravovremenu primenu terapija i lečenja. Napominju da bi u narednom periodu moglo biti učestalo dijagnostikovanje tumora u odmaklim fazama karcinoma.

Onkoloških pacijenata u Srbiji je 2018. bilo 167.000, u 2019. se od malihnih bolesti lečilo 174.000 ljudi, a lane oko 160.000, pokazuju podaci iz Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema. Ovi podaci za lekare ipak nisu ohrabrujući, jer su svesni da oni ne znače da je zaista manje obolelih od karcinoma, već da mnogi od onih koji su u međuvremenu oboleli nisu otkrili svoju bolest, zbog zakasnele dijagnostike.

Dr Danica Grujičić, direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije smatra da će onkološki pacijenti biti najveće žrtve kovida, jer je oko 30 odsto novootkrivenih pacijenata došlo u takvom stanju kada nije bilo mogućnosti ni za kakvo lečenje.

– Onda kada nije bilo dovoljno dijagnostičkih aparata dešavalo se da pacijenti, koji su najbolesniji, najviše novca troše na snimanja u privatnim ustanovama za magnetnu rezonancu, skener ili neku drugu dijagnostičku proceduru – priča Grujičićeva.

Da bi broj zaraženih koronom mogao biti premašen brojem onkoloških рacijenata, koji zbog epidemije imaju muke sa dijagnostikovanjem bolesti i lečenjem ukazuju i iz Foruma pacijenata Srbije, organizacije koja je pokrenulča kampanju „Nema čekanja“ sa ciljem da lečenje onkoloških pacijenara bude prioritetno. Oni podsećaju da je naša statistika i bez ovoga crna, jer Srbiji godišnjе od raka oboli 40.000, a umre gotovo 30.000 ljudi. Visoka smrtnost od malignih bolesti pozicionirala je Srbiju na 2. mestu u Evropi.

– Cela situacija sa korona virusom je u velikoj meri opteretila naš zdravstveni sistem. To se posebno odrazilo na onkološke pacijente. Kada su određene onkološke bolesti u pitanju ponekad od prvog pregleda, pa do početka terapije prođe više od 200 dana. Iz tog razloga, Forum pacijenata Srbije je pokrenuo kampanju pod nazivom “Nema čekanja” koja će biti usmerena ka onkološkim pacijentima, ljudima koji su suspektni na kancer, ali naravno i ka donosiocima odluka i doktorima, jer kada je zdravlje u pitanju – svaki minut je važan – rekao je na konferenciji za novinare povodom početka Nacionalne kampanje za onkološke pacijente Marko Milovanović, predsednik Foruma pacijenata Srbije.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek rekao je da koliko god bio težak ovaj talas korone, moramo zajednički da popravimo loš skor smrtnosti onkoloških pacijenata u Srbiji.

– Nema više čekanja, svi ćemo se udružiti, poručujem svim pacijentima da ćemo zajedno da se borimo protiv raka. Obećavam danas javno da će naš sistem i Ministarstvo zdravlja više obraćati pažnju na borbu protiv malignih bolesti, jer na kraju krajeva, svi mi smo potencijalni onkološki pacijenti – rekao je dr Đerlek.

Dr Danica Grujičić je istakla da da se u Institutu za onkologiju radi u tri smene i da je u toku nabavka novih aparata. Cilj je da lekari tokom pregleda, zakažu kontrolu pacijentu onda kada je to potrebno. Zahvaljujući nabavci dve nove magnetne rezonance omogućilo se da pacijenti, ali i oni koji su hitni, mogu da budu snimljeni unutar nekoliko dana.

– Sada raspolažemo sa tri magnetne rezonance, od kojih je jedna rezervisana za planiranje terapije, koja traje prepodne, a popodne se snimaju pacijenti koji su hitni. Nova magnetna rezonanca od 3 Tesle počeće da radi punom parom od 15. decembra i mi se nadamo da sa nekih 50 termina u toku jedne nedelje za magnetnu i sa 80 termina na skeneru, neće više biti potrebno da naši pacijenti lutaju čekajući dijagnostiku – objašnjava profesorka Grujičić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.